понеділок, 26 квітня 2021 р.

 

                                             « Чорнобиль скривджена земля»

                                                     (книжкова викладка)

    26 квітня минає 35 років з часу Чорнобильської трагедії, яка стала пересторогою й тривогою для всього живого, для нинішніх і прийдешніх поколінь. Гіркота чорнобильського полину болем відлунюється і в наших душах, щемом стискає серце кожного. Адже вибух на ЧАЕС зачепив багато людей, у тому числі півтора мільйона дітей, завдавши значної шкоди їх здоров’ю. Сумарна радіація ізотопів,викинутих в повітря після аварії в Чорнобилі, була в 30-40 разів більшою, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі.

Одразу після аварії майже  8,5 млн людей були опроміненими. Навколо Чорнобильської АЕС забрудненими і непридатними для проживання залишилися 155 тисяч квадратних кілометрів територій, з них 52 тис кв.км – сільськогосподарські землі.

Пам’ять  про трагедію незагоєною раною залишиться в душі нашого народу. Подвиг, який здійснили ліквідатори Чорнобильської АЕС, ніколи не буде забутий.

   В селі Покровка проживає  ліквідатор Чорнобильської АЕС Польська Марія Богданівна.

В 1986 році в жовтні місяці 18-річною дівчиною поїхала в зону Чорнобиля працювати кухарем для ліквідаторів аварії Чорнобильської АЕС, які в той час працювали на IV реакторі. Марія Богданівна нагороджена почесною грамотою «Кухар за зразкове забезпечення  харчування працівників, приймавших участь у ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», подяка «За активну участь у роботі по ліквідації  наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», нагрудним знаком «Ліквідатор аварії Чорнобильської АЕС».

  У  Покровській сільській бібліотеці-філії  з нагоди  цієї дати оформлено книжкову викладку «Чорнобиль скривджена земля».


 


 

Немає коментарів:

Дописати коментар